הפטר חלוט

מדינת ישראל, כמו כל מדינה מודרנית, מתמודדת עם אתגרים כלכליים מורכבים. אחד מהם הוא מצבם של אזרחים רבים הנקלעים לחובות ולחדלות פירעון בעיקר בעיתות מלחמה כפי שקורה במדינתו מאז ה 7.10.2023. מדובר במצב לא פשוט, שיכול להשפיע על כל אחד מאיתנו, בין אם מדובר במשבר כלכלי אישי או באירוע משפחתי בלתי צפוי. אולם, חשוב לדעת שבתוך הקושי הזה טמונה גם תקווה. הליך חדלות הפירעון, על אף שהוא נשמע מרתיע, נולד כדי לאפשר שיקום כלכלי ליחיד שכשל כלכלית. ובסופו של התהליך, קיים מוצא בדמות צו הפטר חלוט – שמקנה ליחיד ההזדמנות לפתוח דף חדש.

מאמר זה יספק הסבר מפורט על צו ההפטר החלוט, מה הוא אומר, כיצד ניתן לקבל אותו, ואילו זכויות מוקנות למי שזוכה בו. מקווה שבעקבות הקריאה שלו תקבלו את הידע והכלים הנדרשים להבנת נושא חשוב הזה.

הפטר חלוט

מהו צו הפטר חלוט ומה משמעותו?

צו הפטר חלוט הוא למעשה פסק דין סופי שניתן במסגרת הליך חדלות פירעון. מדובר בשלב האחרון והמשמעותי ביותר בהליך זה, אשר נועד לאפשר לחייבים או בשמם החדש יחידים לפתוח דף חדש בחייהם הכלכליים.

אז מה בעצם משמעותו של צו זה? המשמעות פשוטה מאוד: צו ההפטר החלוט מבטל את כלל החובות שהיו לחייב בעבר למעט חריגים כפי שיפורט בהמשך.

ההשפעה של צו הפטר חלוט היא עצומה. קודם כל, כלל תיקי ההוצאה לפועל שנפתחו נגד היחיד טרם מתן צו לפתיחת הליכת כנגדו נסגרים. כמו גם, מבוטלות כל ההגבלות שהוטלו על היחיד במסגרת הליכי חדלות הפירעון, כדוגמת הגבלות על השימוש בכרטיסי אשראי או צו עיכוב יציאה מהארץ.

אחד המאפיינים החשובים ביותר של צו ההפטר החלוט הוא הסופיות שלו. המילה "חלוט" בעולם המשפט מציינת משהו שעליו אי אפשר לערער. במילים אחרות, לאחר שניתן צו הפטר חלוט, הנושים אינם יכולים עוד לתבוע את החייב בגין החובות שנמחקו.

הרציונל העומד מאחורי צו ההפטר החלוט הוא הרצון לאפשר לחייבים הזדמנות אמיתית להתחיל מחדש. החוק מכיר בכך שלא תמיד אנשים מגיעים למצב של חדלות פירעון באשמתם, ולכן יש לאפשר להם לצאת מהמעגל הזה ולבנות לעצמם עתיד טוב יותר.

כיצד מקבלים צו הפטר חלוט?

הדרך לקבלת צו הפטר חלוט אינה פשוטה, אך היא בהחלט אפשרית. מדובר בתהליך מובנה הכולל מספר שלבים, כאשר כל שלב דורש מהיחיד שיתוף פעולה מלא ועמידה בתנאים מסוימים.

השלב הראשון הוא הגשת בקשה למתן צו לפתיחת הליכים – הליכי חדלות פירעון, הכוונה. כבר בשלב זה, היחיד נדרש להציג בפני הממונה לנכסי יחידים תמונה מקיפה של מצבו הכלכלי, היקף החובות, מהותם, כלל ההכנסות שלו, כלל ההוצאות שלו, פירוט התא המשפחתי שלו כולל מסמכים רלוונטיים ו"סיפור ההסתבכות" – שמפרט לפרטי פרטים איך הוא הגיע למצב של חדלות פירעון.

לאחר הגשת הבקשה, הממונה בוחן את הבקשה וככל והוא משתכנע שהבקשה עומדת בתנאים הנדרשים, הוא נותן צו לפתיחת הליכים. במקביל, הממונה ממנה נאמן – אשר תפקידו לבדוק את מצבו הכלכלי של היחיד, את התנהלותו הפיננסית, והאם יש לו נכסים כלשהם.

לאחר תקופה של כ-12 חודשים (לערך), הנאמן מגיש לממונה המלצה לגבי תוכנית פירעון ליחיד. תוכנית הפירעון נבנית על בסיס הכנסות היחיד ומשק הבית שלו למשך 36 חודשים נוספים על התקופה בא כבר שהה היחיד בהליך, וניתן להאריך עד 60 חודשים ככל והיחיד צבר מחדלים בהליך וריפא אותם. לתוכנית פרעון זו מוסיפים את מימוש כלל הנכסים הקיימים ליחיד בדמות מקרקעין, קרן השתלמות, חסכונות וכו'. 

הממונה יכול להחליט לתמוך בהמלצה או להמליץ תוכנית אחרת והוא זה שמגיש את המלצתו יחד עם המלצת הנאמן לבית המשפט.  בית המשפט יכול לקבל את ההמלצה, לשנות אותה, או לדחות אותה. אם בית המשפט מאשר את תוכנית הפירעון, היחיד נדרש לעמוד בה.

רק לאחר שהיחיד מסיים בהצלחה את תוכנית הפירעון, הוא יכול לקבל צו הפטר חלוט סופי ומוחלט, ומלוא החובות בני התביעה בהליך – מופטרים ("נמחקים" (למעט החובות המוחרגים).

חובות בתום לב

אחד התנאים החשובים ביותר לקבלת צו הפטר חלוט הוא שהיחיד צבר את כלל החובות הללו בתום לב. המשמעות היא שהיחיד לא ניסה לרמות את הנושים, ולא צבר חובות מתוך כוונה לא לשלם אותם.

חשוב לזכור שהליך קבלת הפטר חלוט הוא תהליך מורכב, ולכן מומלץ מאוד להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום חדלות פירעון. עורך דין מנוסה יוכל לסייע לכם בכל שלבי ההליך, החל מהגשת הבקשה ועד לקבלת הצו המיוחל.

בנוסף, יש לזכור כי התהליך דורש זמן – לרוב, מדובר בכארבע שנים ממועד מתן צו פתיחת ההליכים או בשמו הקודם צו כינוס הנכסים. הבקשה עצמה מוגשת לבית המשפט, והנאמן מגיש דו"ח מפורט. קיימים גם סוגים שונים של צווי הפטר, כולל צווי הפטר לאלתר/מותנים.

אילו חובות אינם נכללים בצו ההפטר החלוט?

אמנם צו הפטר חלוט מוחק את רוב חובותיו של היחיד, אך ישנם מספר חריגים. המחוקק קבע רשימה של חובות שצו ההפטר אינו חל עליהם, והיחיד יחוב בהם גם לאחר קבלת צו ההפטר החלוט.

אחד החובות העיקריים שאינם נכללים בצו הפטר הוא חוב מזונות. אם בית המשפט פסק מזונות במסגרת הסכם גירושין, והחייב צבר חוב בשל אי תשלום המזונות, הוא לא יוכל לקבל הפטר מחוב זה. רק במקרים חריגים ביותר עשוי בית משפט לפטור את היחיד מהחוב, למשל אם מדובר בחוב ישן מאוד, הילדים בגירים, וכדומה.

חוב נוסף שאינו נכלל בצו הפטר הוא קנס לטובת המדינה. אם לחייב יש קנסות כלשהם, כמו דוחות חניה או משטרה, או קנסות מנהליים, הוא יאלץ לשלם אותם ולא יוכל לקבל צו הפטר לגביהם. עם זאת, קיימת אפשרות להגיש למרכז לגביית קנסות בקשה להפחתה ולפריסה נוחה של החוב.

גם חובות שמקורם בעבירות פליליות אינם נכללים בהפטר. אם החייב ביצע עבירה פלילית והוטל עליו פיצוי כספי, הוא יצטרך לשלם את הפיצוי ולא יוכל לקבל צו הפטר לגביו.

חובות או התחייבויות שנוצרו כתוצאה ממעשה מרמה גם הם אינם ברי הפטר. אם החייב ביצע מעשה עוקץ או מרמה, הוא לא יוכל לקבל הפטר על החוב שנוצר כתוצאה מכך. ראה דוגמא חובות למע"מ שנוצרו מרמייה.

אם כן, חשוב לדעת אילו חובות לא נכללים בצו ההפטר החלוט, כדי להיערך בהתאם ולתכנן את ההתנהלות הכלכלית העתידית.

האם ניתן לפנות להליך חדלות פירעון פעם נוספת לאחר קבלת צו הפטר?

הליך חדלות פירעון נועד לאפשר ליחידים להתחיל דף חדש, אך השאלה הנשאלת היא האם ניתן לפנות להליך זה פעם נוספת במקרה של כשל כלכלי חוזר.

באופן עקרוני, המחוקק מאפשר לאדם לפנות להליך חדלות פירעון פעם נוספת, אך בכפוף לתנאים מסוימים. כך למשל, אם חלפו מספר שנים ממועד קבלת צו ההפטר הראשון, ובית המשפט משתכנע כי החובות נצברו בתום לב ולא בשל ניהול כושל או הונאה, ייתכן כי יאושר הליך חדלות פירעון נוסף.

עם זאת, יש לקחת בחשבון כי הליך נוסף עלול להיתפס בעיני בית המשפט כניסיון לנצל את ההליך לרעה, ולכן יש להקפיד להוכיח כי הנסיבות הכלכליות השתנו באופן מהותי מאז הפעם הקודמת.

בכל מקרה כל מקרה נבחן לגופו והדלתות לא ננעלות בעניין באופן אוטומטי.

צו הפטר חלוט

אילו זכויות מוקנות לאחר קבלת הפטר חלוט?

קבלת צו הפטר חלוט היא רגע משמעותי ביותר עבור היחיד, שכן הוא מעניק לו שורה של זכויות ומאפשר לו להתחיל מחדש את חייו הכלכליים.

הזכות העיקרית והחשובה ביותר היא כמובן הפטור מכלל החובות שהיו לו בעבר (למעט החריגים). מרגע קבלת צו ההפטר, היחיד אינו נדרש עוד לשלם את החובות שנכללו בהליך חדלות הפירעון (למעט החובות שאינם ברי הפטר, כפי שפורט בסעיף הקודם).

בנוסף, תיקי ההוצאה לפועל שהיו פתוחים נגד היחיד נסגרים. המשמעות היא שהנושים אינם יכולים עוד לפעול נגד החייב היחיד באמצעות ההוצאה לפועל כדי לגבות את החובות שנמחקו ושנוצרו טרם מתן צו פתיחת ההליכים כנגדו.

כמו כן, בעקבות מתן צו ההפטר מבוטלות כל ההגבלות שהוטלו על היחיד במסגרת הליכי חדלות הפירעון. לדוגמה, אם הוטלה על היחיד הגבלה על השימוש בכרטיסי אשראי, הגבלה זו מוסרת. אם היה צו עיכוב יציאה מהארץ, הוא מבוטל וכו'.

צו הפטר חלוט גם מגן על היחיד מפני תביעות עתידיות של הנושים בגין החובות שנמחקו. הנושים אינם יכולים להגיש תביעות חדשות נגד היחיד בגין חובות אלו.

לאחר קבלת צו ההפטר, היחיד יכול לחזור לנהל חיים כלכליים רגילים. הוא יכול לפתוח חשבון בנק (על אף שגם בעודו שרוי תחת צו פתיח הליכים יש בידו לנהל חשבון בנק אך ללא כ"א וללא יתרת חובה בעו"ש או הו"ק), לקבל הלוואות (בכפוף לאישור הבנק), ולעסוק בכל פעילות כלכלית חוקית.

חשוב לציין כי גם לאחר קבלת צו ההפטר, ייתכנו השלכות מסוימות על דירוג האשראי של היחיד. עם זאת, ככל שהזמן עובר והיחיד מנהל את ענייניו הכלכליים בצורה תקינה, דירוג האשראי שלו צפוי להשתפר.

האם ניתן לבטל צו הפטר חלוט שכבר ניתן?

למרות שצו הפטר חלוט הוא סופי ומוחלט, קיימים מקרים חריגים שבהם ניתן לבטל אותו, גם לאחר שהוא כבר ניתן. מדובר במקרים נדירים, אך חשוב להיות מודעים להם.

אחד המקרים הנפוצים ביותר הוא כאשר מתגלים עובדות חדשות שלא היו ידועות לבית המשפט בעת מתן הצו. לדוגמה, אם לאחר קבלת צו ההפטר מתגלה לנאמן או לממונה כי היחיד בעודו שרוי בצו פתיחת הליכים קיבל ירושה והוא לא חשף זאת בפני בית משפט או הנאמן או הממונה הרי זו עילה לביטול צו ההפטר. גם סיטואציה לפיה צו הפטר ניתן בכפוף לקיום תנאים מסוימים ואלה לא מקוימים ע"י היחיד זו עילה לביטול צו ההפטר.

מקרה נוסף שעלול להוביל לביטול צו הפטר הוא כאשר היחיד לא שיתף פעולה עם הנאמן או הפר את צו השיקום הכלכלי שניתן לו. שיתוף פעולה מלא עם הנאמן הוא תנאי הכרחי לקבלת צו הפטר, ולכן הפרה של תנאי זה עלולה להוביל לביטול הצו.

כמו כן, אם היחיד לא סייע לנאמן במימוש נכסיו או בחלוקתם, הדבר עלול להוות עילה לביטול צו ההפטר. החוק מחייב את היחיד לסייע לנאמן בכל הנוגע למימוש הנכסים, ואי קיום חובה זו עלול להוביל לביטול הצו.

חשוב לציין כי גם אם ניתן צו הפטר, ומתגלה שהיחיד הסתיר מידע מהותי מבית המשפט או מהנאמן, הדבר עלול להוביל לביטול הצו.

אם כן, צו הפטר חלוט הוא אמנם סופי, אך אינו חסין לחלוטין. במקרים מסוימים, בית המשפט רשאי לבטל את הצו, ולכן חשוב לנהוג בתום לב ולשתף פעולה עם הנאמן גם לאחר קבלת הצו.

ענבל ג'וליה אלוש – משרד עורכי דין ונוטריון

אם אתם מתמודדים עם הליכי חדלות פירעון ומעוניינים לדעת יותר על האפשרות לקבלת הפטר חלוט – הגעתם למקום הנכון. משרד עורכי הדין ענבל ג'וליה אלוש מתמחה בליווי משפטי מקצועי ומקיף בתחום. אנחנו נעמוד לצדכם לאורך כל הדרך, נבנה אסטרטגיה מותאמת אישית ונפעל למיצוי הזכויות שלכם מול כל הגורמים הרלוונטיים. צרו קשר עכשיו לקבלת ייעוץ ראשוני ופרטים נוספים.

אולי יעניין אתכם גם

הערת אזהרה

הערת אזהרה

עסקאות נדל"ן יכולות להיות מורכבות, במיוחד כשמדובר בהגנה על האינטרסים שלך והבטחת ביטחון ההשקעה שלך. בישראל, כלי חיוני אחד לשמירה על זכויותיך במהלך עסקת מקרקעין  הוא רישום הערת אזהרה על

קרא עוד »
רכישת דירה

רכישת דירה

רכישת דירה היא השקעה כספית ורגשית משמעותית שמגיעה עם סיכונים וסיבוכים אפשריים. קונים ראשונים, במיוחד, חשופים יותר לטעויות יקרות עקב חוסר ניסיון. עורך דין מקרקעין מקצועי המתמחה בעסקאות מקרקעין פרטיות

קרא עוד »
רכישת נכס מקרקעין | עו"ד ענבל אלוש

מדריך ראשוני לרכישת נכס מקרקעין

מדריך ראשוני לרכישת נכס מקרקעין, מאת עו"ד ענבל אלוש לוצאטו רכישת נכס לצורכי מגורים, הינו אחד מהצעדים המשמעותיים ביותר בחייו של אדם אם לא המשמעותי ביותר, בעיקר כי האדם משקיע

קרא עוד »
עורכת דין בבאר שבע | ענבל אלוש
עו"ד ג'וליה ענבל אלוש
אשמח לעזור בכל שאלה
השאירו פרטים ונדאג לחזור בהקדם
phone icon
phone icon Whatsapp icon
דילוג לתוכן