פשיטת רגל

פשיטת רגל היא הליך משפטי המציע סילוק חובות ליחידים או לעצמאים המנהלים תיק עוסק מורשה ברשויות המס והמתמודדים עם קשיים כלכליים. הליך פשיטת הרגל מהווה מוצא אחרון לחייב שהנו אדם פרטי או עצמאי המנהל עסק מורשה שאינו מסוגל עוד לעמוד בהתחייבויותיו הכספיות כאשר בסיום ההליך הוא מקבל זכות להתחיל דף כלכלי חדש בחייו.

פשיטת רגל הוא לא הליך שיש להקל בו ראש, מכיוון שיכולות להיות לו השלכות ארוכות טווח המשפיעות על היקף האשראי ובכלל על המצב הכלכלי של החייב או עסקו ( כעוסק מורשה) . ואולם, בנסיבות מסוימות, זה עשוי להוות פתרון מיטבי ביותר עבור החייב ועבור נושיו שיזכו להפרע ממנו גם אם באופן יחסי.

עורך דין פשיטות רגל באר שבע

פקודת פשיטת רגל

פקודת פשיטת הרגל מקורה בדין האנגלי מהווה את הבסיס להליכי פשיטת הרגל שהיו נהוגים בישראל עד שנת 2019 אז חוקק חוק חדלות פירעון שהחליף את פקודת פשיטת הרגל.

למי מן החייבים שהגיע בקשתו לפשיטת רגל עד שנת 2019 טרם חיקוקו של חוק חדלות פירעון הרי שאת בבקשה לפשיטת רגל מגיש החייב לכונס הנכסים הרשמי שבתחום שיפוטו מתגורר החייב או מתנהל עסקו.

עם הגשת הבקשה לצו כינוס ולאחר אישור הכונס הרשמי לבקשה מורה בית המשפט יל מתן צו כינוס לנכסי החייב ומינויו של מנהל מיוחד עליו המליץ כונס הנכסים הרשמי.

מתן צו הכינוס יורה על עיכוב הליכים משפטיים ובהוצאה לפועל כנגד החייב. כמו כן מושת על החייב תשלום חודשי קבוע עליו להגיש דוחות כלכליים וכל נכסיו מוקנים לכונס הנכסים הרשמי.

לאחר תקופה שבה החייב נבחן כלכלית מאותרים נכסיו והוא נחקר עי המנהל המיוחד מוגש ע״י המנהל המיוחד דוח מסכם לבית המשפט אשר על בסיסו קובע בית משפט לאן פני התיק.

האם לביטול הליכים בשל אי שיתוף פעולה בהליך או יצירת חובות בחוסר ת״ל או לתוכנית תשלומים שתממש את נכסי החייב מכל מן וסוג שהוא באופן זה או אחר ( למעט זכויות פנסיוניות) וכן תכלול תוכנית תשלומים למשך תקופה קצובה אשר בסיומה ינתן לחייב צו הפטר מחובותיו וזאת לאחר שבמצטבר שילם את מלוא חובותיו או חלקם היחסי. חשוב להבהיר כי כל תיק נבחן לגופו.

תהליך פשיטת הרגל או בשמו החדש הליך חדלות פירעון

מדובר בתהליך שבמסגרתו מכונסים כלל נכסיו של החייב, מתוך מטרה למכור אותם ולחלק את תמורתם בין נושי החייב לפי יחס חלקם בחוב הכולל של החייב.

מטרת כינוס הנכסים הינה לאתר את כלל נכסי החייב למען נושיו וכן על מנת לנסות ולגרום לחייב, עת שוהה הוא בהליך, לרכוש הרגלים כלכליים נכונים. על מנת שלא ייכשל כלכלית בשנית, מוטלים על החייב, עת שוהה הוא בהליך, הגבלות שונות כגון:

צו עיכוב יציאה מן הארץ, צו איסור דיספוזיציה על נכסים מכל מין וסוג שהוא, הרשומים על שמו של החייב, אם באופן מלא ו/או חלקי, מתאפשר לו לנהל חשבון עו"ש, אך מבלי לעשות שימוש בכרטיסי אשראי, שיקים ורק כאשר חשבון העו"ש ביתרת זכות בלבד. כן נדרש החייב להמציא למנהל המיוחד שמונה לו דוחות הכנסות והוצאות מגובים באסמכתאות דו חודשיים, אסור לו ליצור חובות חדשים, עליו לעמוד בתשלום החודשי שהושת עליו.

המועד להגשת בקשה לפשיטת רגל הוא המועד שבו הפך האדם להיות חדל פירעון, קרי, סך חובותיו עולים על סך שווי נכסיו.

להליך פשיטת הרגל שתי מטרות עיקריות. המטרה הראשונה היא לדאוג שכלל נכסי החייב יחולקו בין הנושים, תוך שמירה על השוויוניות ביניהם, והשנייה, לאפשר לחייב שכשל כלכלית לפתוח דף חדש בחייו.

הליכי פשיטת הרגל עד כניסתו של חוק חדלות פירעון לתוקף התנהלו בבית המשפט המחוזי באזור מגוריו או עסקו של החייב, כאשר כונס הנכסים הרשמי הוא שדואג לאינטרס הציבורי ומשמש כידו הארוכה של בית המשפט. מטעמו של כונס הנכסים הרשמי ימונה עורך דין שיהיה בשלב הליכי הכינוס מנהלו המיוחד של החייב, ובשלב פשיטת הרגל נאמן לנכסי החייב, והוא יהיה זה שיאתר את נכסי החייב, יכנסם, יממשם, ואת תמורתם יחלק בין הנושים.

בקשת פשיטת רגל יכולה להיות מוגשת הן על ידי נושה של החייב והן על ידי החייב עצמו, וחייב יכול גם להגיש בקשה להסדר נושים, כאמור בסעיף 19 א' לפקודת פשיטת הרגל.

כונס הנכסים הרשמי יבדוק את בקשת החייב לפש"ר, וככל שמצאה מתאימה להליך ייתן בידי החייב אישור המכיל את הסכום הראוי לסברתו, לאחר בחינת התיק על ידו, אותו יש להשית החייב מידי חודש והמפרט את התנאים שאותם נדרש החייב למלא עם מתן צו הכינוס בעניינו.

עם האישור הנ"ל ועותק מבקשתו יפנה החייב לבית המשפט המחוזי שבתחום שיפוטו הוא מצוי, יגיש לידיו את הבקשה והאישור ובית המשפט יבחן האם להיעתר לבקשתו.

ככל שבית המשפט ייעתר לבקשת החייב, הרי שהחייב יקבל צו כינוס.

עם קבלת צו הכינוס בעניינו, נדרש החייב למסור לנושיו הודעה בדואר רשום עם אישור מסירה, המודיעה על דבר היותו בהליך כינוס נכסים.

בהתאם לרפורמה שהנהיג כונס הנכסים הרשמי בין השנים 2013 ל 2019 דיון בבקשת החייב להכרזתו כפושט רגל היה נקבע רק לאחר 18 חודשים מיום מתן צו הכינוס בעניינו של החייב ולא לאחר 6 חודשים כפי שמורה הפקודה.

הרעיון העומד מאחורי קביעה זו הוא שבזמן זה המנהל המיוחד, יפעל לאיתור נכסי החייב ככל שישנם, יבדוק את תביעות החוב שהוגשו כנגד החייב, יחקור את החייב ויבחן את אופן התנהלות החייב בהליך. קרי, האם עומד הוא בהוראות צו הכינוס להגשת דוחות, לתשלום שוברים ולאי יצירת חובות חדשים, והכל מתוך מגמה לקדם את התהליך ולסיימו מהר ככל שניתן.

בדיון המתקיים לאחר 18 חודשים ידון הדו"ח הסופי בעניינו של החייב, כפי שהוגש על ידי המנהל המיוחד שמונה לו, ותיבחן האפשרות להגיע עם החייב לתכנית פירעון לחובותיו.

ככל שהחייב ייעתר לתוכנית הפירעון שהוצעה לו, הרי שהוא יחזיק בידו צו הפטר מותנה שיהפוך לחלוט עם סיום ביצוע תכנית הפירעון, ככל והחייב יתנגד לתכנית הפירעון, כי אז יוכרז כפושט רגל ויוותר בהליך עד אשר יגיש בקשה להפטר מחובותיו.

אציין כי זהו הסבר הניתן בקצרה, ורצוי כי זה השוקל לפנות להליכים אלה יפנה לקבלת ייעוץ משפטי ראוי מעורך דין, אשר זהו תחום התמחותו.

בנימה אישית אציין כי בעיני הליכי פשיטת הרגל מהווים הזדמנות לחייב, מעין "מפעל פייס" המאפשר לו להתחיל בחיים כלכליים חדשים.

מצורף פסק דין של בית המשפט העליון, שהינו מהותי לעניין חובה של צד ג' להתייצב למסירת מידע בפני כונס הנכסים הרשמי, ככל שיש בידו מידע על החייב.

סיכום

הליך פשיטת רגל הוא הליך מורכב וארוך אך הוא עשוי ליתן פתרון ומענה לאנשים פרטיים או לעצמאים המנהלים את עסקם כעוסק יורשה המתמודדים עם קשיים כלכליים שאין להם מוצא.

זקוקים לעורך דין פשיטות רגל?

בעזרתה של עו״ד ענבל ג׳וליה אלוש אשר בקיאה ומנוסה בתחום מזה כ 20 שנה ואשר בכובעה השני שמשה ועדיין מנהלת מיוחדת / נאמנת מטעמו של כונס הנכסים הרשמי ניתן לנהל את ההליך באופן המיטבי והמקצועי ביותר וליתן לחייב אשר כשל כלכלית את התוצאה הטובה ביותר עבורו ותוך כדי כך גם למקסם את ההחזר לנושיו באופן יחסי ל מסוגלותו הכלכלית של החייב ונכסיו ככל שקיימים. ככל ואתם מצויים בהליך פשיטת רגל תקופה ארוכה ללא מוצא ללא אופק שיקומי תעסוקתי וכלכלי אל תהססו לפנות לעו״ד ענבל ג׳וליה אלוש אשר ביחד עם צוות עובדיה המנוסים יעמידו לרשותכם את השירות המקצועי והמיטבי ביותר בתחום.

חדלות פרעון | פשיטת רגל והוצאה לפועל

הליך פשיטת הרגל בראי הרפורמה

הליך פשיטת הרגל בראי הרפורמה שהונהגה בכונס הרשמי משנת 2013 ועד כניסתו של חוק חדלות פירעון בשנת 2019 הליך פשיטת הרגל בראי הרפורמה הנהוגה כיום ע"י כונס הנכסים הרשמי תחילה

קרא עוד »
ענבל אלוש לוצאטו עורכת דין ונוטריון

הגשת בקשה לחדלות פירעון

הליך חדלות הפירעון ושיקום כלכלי תחילה נבחן מהו הליך חדלות פירעון המונהג מאז אושר חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי ב9/2019 ואשר אליו נכנסים על ידי הגשת בקשה לצו פתיחת הליכים

קרא עוד »

חדלות פירעון

חדלות פירעון הוא מצב מאתגר שבו אדם או תאגיד אינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויותיהם הכספיות. כאשר מתמודדים עם חדלות פירעון, חיוני לפנות לסיוע משפטי מעורך דין מקצועי בתחום חדלות הפירעון שיכול

קרא עוד »
עורכת דין בבאר שבע | ענבל אלוש
עו"ד ג'וליה ענבל אלוש
אשמח לעזור בכל שאלה
השאירו פרטים ונדאג לחזור בהקדם
phone icon
phone icon
דילוג לתוכן