דיני משפחה

תוכן עניינים

מתי צריך עורך דין לדיני משפחה?

דיני משפחה הם תחום משפטי רחב העוסק בסוגיות הקשורות ליחסים משפחתיים. בין אם אתה מתחתן, עובר גירושין, או מתמודד עם ענייני משמורת ילדים, דיני משפחה כוללים את הכל. מדובר בענף משמעותי ביותר בתחום המשפט שכן הוא נוגע בהיבטים האישיים ביותר של חיינו, "דיני נפשות" ממש כולל הזכויות והחובות שלנו כלפי בן/בת הזוג וכמובן הילדים.

כשאנחנו חושבים על דיני משפחה, גירושין עשויים להיות הדבר הראשון שעולה על דעתנו. עם זאת, דיני המשפחה כוללים הרבה יותר מזה. הם כוללים הסכמי ממון, מקרים של ניכור הורי, הסדרי שהות משותפת, ואפילו שירותי גישור לסיוע בפתרון סכסוכים בדרכי נועם. כלל הפתרונות המשפטיים הקיימים בתחום דיני משפחה, נועדו לסייע לנו לעבור את התקופות המאתגרות בשלבים השונים בחיינו בבהירות ובביטחון רבים יותר.

עו"ד אלוש הנה עו"ד משנת 2004 ובעלת משרד עצמאי משלה מאז שנת 2010. עו"ד אלוש מתמחה בשלושה תחומי משפט עיקריים דיני משפחה, דיני המקרקעין ודיני חדלות פירעון. 

בנוסף להיותה עורכת דין, ענבל ג׳וליה אלוש הינה גם נוטריון, מגשרת מוסמכת עם התמחות בגישור משפחתי ובוררת מוסמכת ליישוב סכסוכים.

כעו"ד דיני משפחה, חרטה על דגלה עו"ד אלוש לספק תמיכה מקצועית וליווי אישי ללקוחותיה, תוך הבנה שמדובר בשלבים משמעותיים ולעיתים קריטיים בחייהם. המומחיות שצברה במהלך השנים מבטיחים מבט על הבעיה המשפטית שהונחה לפתחה ובניית אסטרטגיה משפטית נכונה ומדויקת לכל לקוח, בהתאם לנסיבות ולצרכים הייחודיים לו.

אילו שירותים מספק עורך דין למשפחה?

דיני המשפחה הם תחום רחב, רגיש ומורכב כאשר כל טעות עלולה לעלות ביוקר ולהשפיע בצורה ניכרת על המשך החיים שלנו. על כן ישנה חשיבות גדולה בייצוג משפטי מקצועי ומנוסה. ייצוג שכזה יסייע לפתור אל הסוגיות השונות, לעיתים בדרכי נועם ובדרך הגישור ובאין ברירה גם דרך מאבק משפטי. העיקר הוא שמירה על הזכויות שלנו ועל טובת הילדים – הדור הבא. כאשר לכל אורך הדרך טובת הלקוח היא זו שצריכה לעמוד למול עיני עו"ד המייצג. 

דיני משפחה |עורכת דין ענבל ג'וליה אלוש

עו"ד גירושין

נושא הגירושין הוא, ככל הנראה, ההיבט המוכר ביותר בדיני משפחה. כאשר אדם – גבר או אישה – מחליטים לסיים את נישואיהם, תפקידו של עורך דין למשפחה הוא להנחות אותם דרך התהליך המשפטי, תוך הבטחת הגנה על זכויותיו. זה כולל הגשת המסמכים הנדרשים, ייצוג בבית המשפט, ומשא ומתן על הסדרים. גירושין יכולים להיות הליך קשה סיזיפי ומתיש רגשית, ונוכחות עורך דין שמטפל בהיבטים המשפטיים מאפשרת לתכנן קדימה ולהתקדם אל עבר היום הבא והשלב החדש בחיינו עד שיותר בצורה טובה. עו"ד ראוי ידע גם לחסוך מלקוחו ניהול הליכים משפטיים מיותרים ויכוון ככל וניתן לסיום הקשר הזוגי בדרכי מו"מ וגישור ורק בדלית ברירה בניהול הליך משפטי ארוך ומורכב. 

בנוסף הסיום החוקי של הנישואין, מתבצע אצל בני זוג יהודים באמצעות מתן הגט בבית הדין הרבני ובנישואין אזרחיים מתן פס"ד בבית המשפט לענייני משפחה. הליכי גירושין לעתים קרובות כוללים סוגיות קריטיות אחרות כמו חלוקת רכוש, מזונות, והסדרי שהות של הילדים. עורך דין מיומן הוא זה שיסייע במציאת פתרונות הוגנים ושוויוניים המתחשבים בצרכים ובנסיבות של שני הצדדים וכאמור ינסה לסייע את הקשר על כל רבדיו המורכבים בדרכי גישור ורק בדלית ברירה בהליך משפטי מורכב בבית המשפט.

ניכור הורי

ניכור הורי מתרחש כאשר במהלך הליך גירושין אחד מההורים עושה שימוש בילדים כנגד ההורה האחר גורר אותם לתוך התסבוכת של פירוק התא המשפחתי באופן שמסית את הילד המשותף נגד ההורה השני, לעתים קרובות במהלך או לאחר גירושין. ההסתה והניכור עלולים לגרום לנזק רגשי משמעותי הן לילד והן להורה המנוכר. עורך דין לענייני משפחה יכול ואף חייב לפעול לטיפול מיידי בסוגיה זו על ידי הגשת בקשות לבית המשפט לשינוי הסדרי שהות  בקשה להתערבות טיפולית לילד ולהורים והפעלת סנקציות מהותיות כנגד ההורה המנכר.

טיפול בניכור הורי דורש גישה רגישה עם זאת אסרטיבית והכוללת פעולה מהירה. עורך הדין לענייני משפחה יאסוף ראיות, כגון עדויות ממורים, מטפלים, או עדים אחרים, כדי להוכיח את קיומו של הניכור ולהדגים את ההשפעה של הניכור על הילד ועל מערכת היחסים שלו עם ההורה המנוכר. המטרה היא להגן על רווחת הילד ולהבטיח ששני ההורים יוכלו לשמור על מערכת יחסים בריאה ותקינה עם ילדם.

הסדרי שהות משותפים

הסדרי שהות משותפים או בשמם הנוסף משמורת משותפת הוא הסדר לפיו שני ההורים חולקים את האחריות לגידול ילדיהם לאחר פרידה או גירושין באופן שווה ומאוזן. משמורת משותפת יכולה לעיתים להיות תהליך מורכב, כיוון שהוא דורש שיתוף פעולה מלא ותקשורת רציפה בין שני הצדדים. עורך דין למשפחה יכול לעזור בניסוח הסכם משמורת משותפת המפרט את מהות האחריות ההורית המשותפת, זמני השהות, חלוקה בנטל ההוצאות ואופן קבלת ההחלטות בדרך של שיתוף.

המטרה היא ליצור סביבה יציבה ובטוחה עבור הילד, כאשר שני ההורים מעורבים באופן מלא ופעיל בחייו ובחינוכו.

חשיבתו של עורך הדין הוא לפעול להבטיח שהסדרי השהות יהיו לטובת הילד, תוך התחשבות בגורמים כמו לוחות הזמנים של ההורים בעבודה, מיקומו של בית הספר של הילד, הבתים של ההורים המסגרות החברתיות בהן הילד לוקח חלק כמו גם כל צורכי הילד.

משמורת משותפת כרוכה גם בשיקולים כספיים. לשם כך מתנהל משא ומתן על גובה מזונות ילדים אם בכלל וחלוקה שיוויונית בנטל הנשיאה בהוצאות הילד והכל במטרה להבטיח ששני ההורים תורמים באופן הוגן להוצאות הילד. על ידי התייחסות להיבטים המשפטיים והמעשיים, עורך דין למשפחה שואף ליצור תוכנית משמורת משותפת מאוזנת וישימה.

כאשר הכנסות ההורים זהות וחלוקת זמני השהות זהה לא יהיה חיוב בדמי מזונות אבל כלל הוצאות הילד יחולקו ביניהם שווה בשווה. כשאחד מבני הזוג משתכר שכר גבוה מהאחר יהיה חיוב במזונות באופן יחסי על זה מבני הזוג שמשתכר יותר וזאת בנוסף לחלוקה שווה בכלל ההוצאות והכל על מנת להימנע ממצב של בית עשיר למול בית עני לילד. 

גישור בהליכי גירושין

גישור היא שיטת יישוב סכסוכים חלופית שבה צד שלישי ניטרלי עוזר לזוג המתגרש להגיע למצב של WIN – WIN. הליך הגישור הוא הליך פחות עוין כזה שנותן מקום גם לשוחח על רגשות, שרואה יותר את הדרך לפתרון הסכסוך בשיח חברי ולא לוחמני ויותר חסכוני מהליכים משפטיים מסורתיים. עורך דין למשפחה שהוכשר כמגשר יכול לשמש כמגשר, בין בני הזוג לפתרון הסכסוך. ואולם, ראוי להדגיש כי אם הליך הגישור נכשל אותו עו"ד ששימש כמגשר לשני בני הזוג לא יכול לייצג את מי מהם בהליך בבית המשפט.

מטרת הגישור היא להגיע להסכם מקובל על שני הצדדים ללא צורך במאבקים משפטיים מרים. גישור יכול להיות מועיל במיוחד בשמירה על מערכת יחסים טובה בין הצדדים, דבר שהוא קריטי וחשוב תמיד בסיום מערכת יחסים על אחת כמה וכמה כאשר מעורבים ילדים.

כיצד גישור יכול לסייע בהליכי גירושין?

הליך גירושין נתפס, לא אחת, כהליך מעורר מחלוקת ומלחיץ, אך זה לא חייב להיות כך. הליך הגישור מציע אלטרנטיבה לפתרון הסכסוך בדרך פחות לוחמנית ויותר שיתופית. על ידי בחירה בהליך גישור, אתם ובני/בנות הזוג שלכם יכולים לפתור את הסכסוך בעזרת צד שלישי ניטרלי, במטרה להגיע לפתרון הוגן וראוי לשני הצדדים.

יתרונות הגישור

אחד היתרונות המרכזיים של גישור הוא שהוא נוטה להיות פחות עוין מהליכי גירושין מסורתיים. גישה זו מתמקדת בשיתוף פעולה במקום בעימות, מה שיכול להיות חשוב במיוחד אם יש לכם ילדים ואתם צריכים לשמור על מערכת יחסים ידידותית שתאפשר את גידול הילדים לאחר הגירושין בדרך המיטבית ביותר. גישור מעודד תקשורת פתוחה בין בני הזוג ועוזר לשני הצדדים להביע את רגשותיהם, צורכיהם וחששותיהם, ומטפח אווירה ידידותית ונעימה יותר.

יתרון משמעותי נוסף הוא העלות. גישור בדרך כלל זול יותר מאשר מאבק משפטי מלא בבית המשפט. שכר טרחה משפטי יכול להצטבר במהירות בגירושין מעוררי מחלוקת, אך פגישות גישור הן בדרך כלל קצרות יותר וממוקדות יותר, מה שיכול לחסוך לכם כסף. בנוסף, ניתן לעתים קרובות לסיים גישור מהר יותר מאשר תיק בבית משפט, מה שמאפשר לכל הצדדים להמשיך בחייהם מהר יותר.

תהליך הגישור

תהליך גישור בדרך כלל מתחיל בהסכמת שני הצדדים לגשת להליך גישור ובבחירת מגשר. המגשר הזה הוא איש מקצוע ניטרלי שהוכשר כמגשר בין היתר גם כדי לסייע לזוגות לנווט בסכסוך שלהם. הפגישות נקבעות בזמנים נוחים לשני הצדדים, והן מתקיימות בסביבה פרטית, מה שעוזר לשמור על סודיות העניינים.

במהלך פגישות הגישור, אתם ובני/בנות הזוג שלכם תדונו בנושאים שונים כמו חלוקת רכוש, זמני השהות של הילדים ומזונותיהם. המגשר ינחה את הפגישה, ויבטיח ששני הצדדים יקבלו הזדמנות לדבר ולהישמע. המגשר יעזור להבהיר אי הבנות, להסביר את עמדת כל צד לשקף את הדעה ויציע פתרונות אפשריים, אך לא יקבל החלטות עבורכם. המטרה היא להגיע להסכם שיביא את שני הצדדים להבנה שאולי לא קיבלו את כל מה שרצו אבל קיבלו פתרון שנותן מענה לרוב הבעיות גם אם לא לכולם בדרך המיטבית ביותר.

חשוב להגיע מוכנים לגישור. דעו מהן הקווים האדומים מהם אתם לא מוכנים לסגת ומה הקווים שהם נתונים לשיח ולהבנה לקבל פחות. הצלחת הגישור תלויה במידה רבה בנכונות של שני הצדדים להשתתף בכנות ובפתיחות בתהליך. כאשר מצליחים להגיע להסכמות והסכמות המגשר ירכיב מהם מסמך משפטי מחייב אותו ניתן לאשר בבית המשפט. ככל וצד נמצא לפני חתימה על הסכם ואינו מרגיש רגוע או בטוח הוא יכול לפנות לעו"ד מטעמו שיבדוק את המסמך ויעיר לו הערות ככל שישנן מסמך זה יכול אז להיות נבדק על ידי עורכי הדין של כל צד, ולאחר שיושלם, יוגש לבית המשפט לאישור יחזור עם ההערות למגשר כדי לקבל בעניינן פתרון ומענה ורק כאשר הצדדים סמוכים ובטוחים בנוסח המסמך המשפטי אז יפנו לאשרו בבית המשפט.

כמגשרת מוסמכת עם הכשרה ספציפית בגישור משפחתי, מלווה עו"ד אלוש זוגות רבים בדרכם לפרידה עם הסדר משפטי שמיטיב עמם, אך חשוב מכך, רואה את טובת ילדיהם המשותפים. היעילות, החסכון הכספי ובעיקר החיסכון בוויכוחים ובעימותים משפטיים ובנזק נפשי לילדים, מובילים אותה לנסות ולמצוא את דרך המלך לזוגות מתגרשים. תמיד עדיף שיח מחבר ממלחמה משפטית, תמיד רצוי לפתור את הבעיה המשפטית תוך כדי מתן מקום בטוח לרגשות הצדדים בשילוב פעולה שכלתנית שבסופו של יום תטיב עם כולם, בהווה ובעיקר בעתיד. 

מזונות

דמי מזונות הם תשלומים כספיים שנועדו לספק את צרכיהם הבסיסיים והחיוניים של ילדי בני הזוג בזמן הפרידה ולאחר הגירושין ובמקרים מסוימים של בת הזוג בתקופת הפרידה. דמי מזונות הם סכום כספי שנקבע על ידי בית המשפט/ בית הדין הרבני או שנקבע בהסכמה בין הצדדים. חיוב במזונות מקורו בהלכה היהודית ואולם קיים חיוב במזונות גם בחוק. החיוב במזונות בד"כ בא לפתחו של האב ואולם לאורך השנים חלו תמורות שונות בתחום זה והחיוב במזונות בבית המשפט לענייני משפחה מושפע בעיקר מהיקף זמני השהות של הקטינים עם כל אחד מההורים ומהכנסות בני הזוג, עם זאת בבית הדין הרבני עניין המזונות עדיין נקבע לפי ההלכה היהודית כלומר מושת לפתחו של האב ולא תמיד פסיקות בית הדין הרבני עולות בקנה אחד עם פסיקות בית המשפט בגלל השוני במקור החיוב.

המטרה העיקרית של דמי מזונות היא להבטיח את רווחתם הכלכלית של הילדים ולשמור על רמת החיים אליה הורגלו ככל האפשר. דמי מזונות כוללים בדרך כלל: מזון, ביגוד, ופעילויות פנאי ותרבות (לא כולל חוגים זה חיוב בנפרד) לחיוב זה מצטרף החיוב היחסי במדור ואחזקת מדור כמו גם השתתפות בחצאים בחינוך ובבריאות שאינו מכוסה ע"י קופת החולים.

סכום המזונות  נקבע לפי פרמטרים משתנים, ביניהם הכנסות ההורים, צרכי הילדים, זמני השהות, ועוד. עפ"י חוק דמי מזונות משולמים עד שהילד מגיע לגיל 18, ואולם לאורך השנים הפסיקה קבעה כי בזמן השירות הצבאי חובה של הילד יופחתו דמי המזונות ל1/3 מהסכום שנקבע כך שהחיוב במזונות גם אם באופן מופחת חל עד גיל 21.

אי תשלום דמי מזונות במועד יכול להוביל לסנקציות משפטיות, כולל עיקולים עד כדי עיקול מלוא השכר לטובת תשלום החוב. ניתן לבקש שינוי בגובה דמי המזונות אם חל שינוי מהותי בנסיבות, כמו שינוי משמעותי בהכנסות או בצרכי הילדים.

נושא המזונות בישראל עבר שינוי משמעותי בעקבות פסק הדין המכונן בע"מ 919/15, שניתן על ידי בית המשפט העליון בשנת 2017. פסק דין זה הביא לשינוי בתפיסה המסורתית של חלוקת נטל המזונות בין ההורים.

פסק הדין הנ"ל היווה תקדים שלפיו כאשר הילד מגיע לגיל 6, חולקים ההורים יחד בתשלום המזונות, בהתאם לזמני השהות של כל הורה עם הילד וכן בהתחשב ביחס ההכנסות. 

יש להדגיש כי לפני פסק הדין בע"מ 919/15, בהתאם לדין העברי החובה העיקרית לתשלום מזונות הילדים (עד גיל 15) הוטלה על האב. 

כיום, חישוב המזונות מתבסס על מספר גורמים: הכנסות שני ההורים, זמני השהות של הילדים אצל כל הורה, צרכי הילדים (כולל מדור, חינוך, בריאות וכו') ורמת החיים אליה הורגלו הילדים.

בית המשפט ניסה בפס"ד של בע"מ 919/15 ליצור איזון שיבטיח את טובת הילדים תוך התחשבות ביכולות הכלכליות של שני ההורים ובזמני השהות שלהם עם הילדים. חשוב לציין כי פסק הדין לא ביטל לחלוטין את החובה ההלכתית של האב, אלא יצר מנגנון גמיש יותר המאפשר התאמה למציאות המשתנה של המשפחה המודרנית.

חשוב לזכור כי מטרתם העיקרית של דמי המזונות היא להבטיח את טובת הילד ולספק לו את התנאים הנדרשים להתפתחותו התקינה והבריאה.

עורכת דין דיני משפחה בבאר שבע

עו"ד ענבל ג'וליה אלוש (לשעבר אלוש לוצאטו) סיימה תואר ראשון במשפטים במכללה למשפטים ברמת גן (עם התמחות בזכויות האזרח), היא בעלת תואר שני במשפטים (עם התמחות בגישור) מאוניברסיטת בר אילן.

בנוסף, להיותה עורכת דין מאז שנת 2004, ענבל ג׳וליה אלוש הינה גם נוטריון, מגשרת מוסמכת, בעלת התמחות בגישור משפחתי ובוררת מוסמכת בישוב סכסוכים.

כל עובדי משרדה בעלי ניסיון רב שנים בתחום דיני משפחה ומטפלים במגוון תיקים בנושא כולל ניכור הורי, גירושין, משמורת ילדים, הסכם ממון ועוד.

במשרדה של עו"ד אלוש ניתנים שירותים מקיפים לטיפול בסוגיות משפטיות שונות הקשורות למשפחה. בין אם אתם מתמודדים עם גירושין, סוגיות משמורת, הסדרים כספיים או מזונות, אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו לקבל ייעוץ. ביחד נוכל לבנות את האסטרטגיה המשפטית המתאימה לכם בדיוק!

מחכים לשמוע מכם!

אולי יעניין אתכם גם

גישור בהליך גירושין | עו"ד ענבל אלוש

גישור בהליך גירושין

תוכן עניינים כמי שעוסקת רבות בתחום דיני המשפחה או כפי שאני מכנה אותם ״דיני נפשות״ אני ערה לקושי הנפשי והכלכלי הכרוך בקיומו וניהולו של הליך גירושין, ולכן אם האפשרות קיימת

קרא עוד »

ניכור הורי

ניכור הורי הוא תופעה מעיקה המשפיעה על משפחות רבות, במיוחד בהקשר של גירושין או פרידה. זה לא רק גורם לכאב רגשי לצדדים המושפעים, אלא הוא נושא גם השלכות משפטיות שיכולות

קרא עוד »
הסכם ממון | עו"ד משפחה ענבל אלוש

הסכם ממון

חוזי רכוש זוגי, כגון הסכמי ממון והסכמי חיים משותפים, מציעים אמצעי לזוגות להסדיר את ענייניהם הפיננסיים ולהגן על נכסיהם האישיים. חוזים אלה יכולים ליצור בהירות וביטחון ביחסים, ולעזור להתגבר על

קרא עוד »

מזונות

מזונות, היבט מכריע בדיני משפחה וגירושין, הם חובה חוקית של אחד מבני הזוג לספק תמיכה כלכלית לבן הזוג השני בגידול הילדים בעיקר ולעיתים יש מצבים של תמיכה בבן הזוג בד״כ

קרא עוד »
משמורת משותפת

משמורת משותפת

משמורת משותפת היא מונח שהרבה פעמים לא מובן ומוקף בתפיסות שגויות, במיוחד בנוגע למזונות וההשלכות הכספיות על ההורים המעורבים. מאמר זה נועד להבהיר סוגיות אלו ולספק הבנה מקיפה של משמורת

קרא עוד »
גירושין

גירושין

גירושין הם תהליך מאתגר וטעון רגשית שמשפיע באופן משמעותי על חייהם של המעורבים. על רקע רגישות מוגברת והחלטות משנות חיים, חיוני לגשת למצב בזהירות ובתשומת לב. עורך דין לענייני משפחה

קרא עוד »
עורכת דין בבאר שבע | ענבל אלוש
עו"ד ג'וליה ענבל אלוש
אשמח לעזור בכל שאלה
השאירו פרטים ונדאג לחזור בהקדם
דילוג לתוכן