הסכם ממון – איך לעשות את זה נכון?

מה המשמעות של הסכם ממון, מתי יש הכרח לבצע אותו, ומתי עושים בו שימוש? כל המידע שחשוב לדעת בעת הכנת ויישום המסמך המשפטי. לפניכם כל המידע, מהו הסכם ממון ומתי עושים בו שימוש? 

הסכם יחסי ממון מומלץ מאוד כאשר מדובר בבני זוג שלאחד מהם או לשניהם יש רכוש שצברו קודם ההכרות עם בן הזוג הנוכחי ויש רצון להחריגו מהמערכת הזוגית, אם כי  עברו הליך גירושין והם אינם מעוניינים להיכנס לקושי שבחלוקת הנכסים שוב, ואם כי יש להם ילדים מנישואין קודמים והם מעוניינים להגן על הרכוש לטובתם ברוות הימים, לחילופין או בנוסף, אם מי מהם או שניהם מנהל עסק והוא מעונין להפריד בין זכויות והתחייבויות הנוגעות לעסק לבין  המערכת הזוגית.

לא משנה מה הסיבה בגינה רוצים בני הזוג לחתום על הסכם יחסי ממון זה אף פעם לא פשוט רגשית ואפילו מורכב מאוד, וזה לא משנהמי מבני הזוג או שניהם יחד ביקשו את ההסכם. לרגש תפקיד משמעותי והחוכמה היא לנהל את העניין מחד ברגש התחשבות ואמפטיה מאידך ברציונל אבל הכי חשוב שהאגו לא יהיה זה שיוביל את התהליך.  

הסכם יחסי ממון יכול להיות מנוסח באופנים רבים הפופולריים שבהם הראשון, כולל הפרדה רכושית מלאה של הרכוש שנצבר לפני המערכת הזוגית וגם לאחריה, ללא כל שיתוף בין בני הזוג השני, השני, כולל הפרדה רכושית לכל הרכוש שנצבר לפני תחילת הזוגיות/ נישואין ואולם לאחר הנישואין שותפות מלאה.

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא כאמור חוזה שנחתם בין שני בני זוג המנהלים קשר זוגי אינטימי. מטרת ההסכם היא להסדיר את מערכת היחסים הרכושית בין בני הזוג לתקופת קיום מערכת היחסים הזוגית, וכן למצב צופה פני עתיד, חלילה אם הם יחליטו להיפרד. הסכם יחסי ממון יכול להיחתם בין בני זוג המתעתדים להינשא כדת משה בישראל או למי שהנם ידועים בציבור. ההסכם יכול להיחתם לפני הנישואין או לצורכי הסדרת המערכת הזוגית כידועים בציבור, וגם תוך כדי קיום המערכת הזוגית / לאחר הנישואין. מטרת ההסכם היא ליצור וודאות משפטית לעניין אופן ניהול המערכת הזוגית מהבחינה הרכושית, או לעניין פירוקה חלילה.

ככל שמדובר בהסכם שנחתם טרם תחילת הזוגיות או טרם הנישואין, ניתן לאשרו בפני נוטריון. ואולם, ככל וההסכם נחתם תוך כדי ניהול המערכת הזוגית, או לאחר הנישואין, הרי שחייבים לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה בפני שופט. המלצתי היא בכל מקרה לאשר בפני שופט.  

מתי עושים בהסכם שימוש ?

חוק יחסי ממון וחזקת השיתוף שהייתה נהוגה בעבר, יוצרים ומקיימים שוויון בנכסים שיש לבני הזוג שצברו במשך קיום המערכת הזוגית. משמע, במקרה של פרידה חלילה הרכוש מכל סוג שצברו בני הזוג יחולק ביניהם שווה בשווה. 

ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג נכנס למערכת הזוגית כשהוא בעל ממון רב מבן הזוג האחר, גם אם מדובר בזוגיות פרק א'. ישנם מקרים בהם מדובר בזוגיות פרק ב' ובני הזוג באים עם רכוש שצברו לאורך השנים, וכשהם הורים לילדים מהזוגיות הקודמת. אז הם רוצים להגן על זכויותיהם הרכושיות עימם באו, בעיקר למען ילדיהם. 

הסכם יחסי ממון מתאים לכל מי שנמצא בזוגיות ומחפש "שקט תעשייתי" בכל מה שנוגע לניהול מערכת זוגית מהבחינה הרכושית. 

היום יותר מתמיד אנשים המקיימים מערכת יחסים זוגית מבינים כי בסופו של יום מטרת הסכם יחסי הממון היא להגן על רכושם של שני בני הזוג, אם כזה שהביאו טרם הזוגיות, אם כזה שצברו יחד, או כזה שאין רצון של מי מבני הזוג לשתפו מכל סיבה שהיא עם בן הזוג האחר.  

הסכם ממון - איך לעשות את זה נכון? עו"ד ענבל אלוש

מהו היתרון של הסכם ממון

הסכם שמנוסח נכון והוגן לא רק שיוצר "שקט תעשייתי" אצל שני בני הזוג, אלה גם נותן להם "שקט תעשייתי" חלילה במקרה של פרידה, או במקרה שחלילה אחד מהם קורס כלכלית בשל עסק שניהל, או מכל סיבה אחרת. ההסכם נותן שקט גם במקרה של מוות של אחד מבני הזוג. 

חשוב לומר שהסכם נכון ומדויק הוא כזה המלווה גם בעריכת צוואות של בני הזוג שיעגנו את תוכן הסכם יחסי הממון בצוואה הדדית, זאת בעיקר כי ההסכם תקף בחיים ואולם לא במקרה מוות אינו תקף או אז נכנס לתוקף חוק הירושה על כל המשתמע מכך אלה אם ישנן צוואות הדדיות של בני הזוג. 

מי יכול לכתוב ולנסח הסכם ממון?

הסכם יחסי ממון רצוי שיערך ע"י עו"ד המתמחה בתחום דיני המשפחה יחד עם תחום צוואות וירושות, כדי לתת מענה מלא והולם לסגירת כלל הפינות בעניין להווה ולעתיד. חשוב שההסכם ייערך בשיתוף פעולה מלא של שני בני הזוג במספר מפגשים ולא כלאחר יד, לא בלחץ, ולאחר שניתן לצדדים זמן להכיל את תוכנו ואת משמעותו ואת השפעתו על חייהם. 

קצת עליי ואיך אני יכולה לעזור...

מעבר להיותי עו"ד מתמחה בתחום דיני משפחה ובתחום צוואות וירושות, אני גם מגשרת עם התמחות בגישור משפחתי ובוררת.  במהלך הדרך אני עושה שימוש בכלים שרכשתי כדי לסייע לבני הזוג לבנות הסכם הוגן כלפי שניהם, שיאפשר שקט נפשי ולא יפגע במערכת הזוגית.  

בסופו של יום הכי חשוב לזכור כי שני בני הזוג מקיימים את  המערכת הזוגית מתוך בחירה אחד בשני ומתוך רגשי אהבה וכבוד אחד כלפי השני, לכן חשוב לא לתת לעצם הרצון לחתום על ההסכם להיכנס בין בני הזוג ולפגוע במערכת הזוגית, כי אז אולי יהיה הסכם אבל לא תהיה זוגיות ואז מה הועילו חכמים בתקנתם?!

דיני משפחה וגירושין

דיני משפחה

תוכן עניינים מתי צריך עורך דין לדיני משפחה? דיני משפחה הם תחום משפטי רחב העוסק בסוגיות הקשורות ליחסים משפחתיים. בין אם אתה מתחתן, עובר גירושין, או מתמודד עם ענייני משמורת

קרא עוד »
גירושין

גירושין

גירושין הם תהליך מאתגר וטעון רגשית שמשפיע באופן משמעותי על חייהם של המעורבים. על רקע רגישות מוגברת והחלטות משנות חיים, חיוני לגשת למצב בזהירות ובתשומת לב. עורך דין לענייני משפחה

קרא עוד »

מזונות

מזונות, היבט מכריע בדיני משפחה וגירושין, הם חובה חוקית של אחד מבני הזוג לספק תמיכה כלכלית לבן הזוג השני בגידול הילדים בעיקר ולעיתים יש מצבים של תמיכה בבן הזוג בד״כ

קרא עוד »
דילוג לתוכן